Kajun Baharat Nedir? Kajun Baharatı Nerelerde Kullanılır?

Kajun baharatı nedir? Nerelerde kullanılır? Merak ediyorsanız haydi hemen öğrenelim.

Cajun baharatı, köri baharatına benzer bir baharat karışımıdır. En fazla Amerika’da kullanılmak üzere diğer ülkelerde de kullanımı yaygınlaşmaya başlamıştır. 

Patates, et ve balık ürünlerinden sebze ürünlerine kadar birçok yemekte kullanılıyor. Özellikle de kızarmış ve fırınlanmış patateslerde sıkça kullanılır. 

Patatese çok yakıştığı için Türkçe’de “patates baharatı” olarak da anılır. 

Kajun Baharat İçeriği

Cajun baharatı içerisinde soğan ve sarımsak tozu, kekik, kimyon, kırmızı acı biber, yeşil öğütülmüş biber, öğütülmüş taze karabiber, öğütülmüş kereviz tohumu, kırmızı toz biber ve deniz tuzu bulunur. 

Cajun Baharatı Tarifi

       Malzemeler:

  • 1 kaşık öğütülmüş taze karabiber
  • 2 kaşık soğan tozu
  • 2 kaşık sarımsak tozu
  • 2 kaşık kurutulmuş kekik
  • 1 kaşık kuru fesleğen
  • 1 kaşık deniz tuzu
  • 1/2 kaşık kırmızı acı biber
  • 1 kaşık öğütülmüş beyaz biber veya karabiber
  • 1 kaşık kimyon
  • 5 kaşık kırmızı toz biber
  • 1/2 kaşık öğütülmüş kereviz tohumu (isteğe bağlı)

Bu malzemelerin hepsini bir kavanoza koyun, kavanozun ağzını kapatın ve sallayıp iyice karıştırın. Kavanozunda diğer baharatların yanında kolayca muhafaza edebilirsiniz. 

Kajun Baharatı Nerelerde Kullanılır?

Kajun veya cajun baharatı, özellikle patates ve tavuğa çok yakışmakla birlikte salata ve soslarda kullanılmaktadır. Izgara, et, balık ve tavuk yemeklerinde de kullanılır. Cajun baharatı, Hint ve Fransız mutfaklarında en çok sevilen baharatlardan biridir. 

Etleri bu baharatla marine edebilir, et ve kızarmış patateslerin üzerine tuz gibi serperek kullanabilirsiniz. Cajun baharatı, karides yemeklerine de ayrı bir lezzet verir. 

Ayrıca makarna soslarında ve köftelerin içerisinde de kullanabilirsiniz. En çok ise fırında patates tariflerinde kullanabilirsiniz. Fırında patatesleri adeta cips tadı veriyor. 

Cajun Baharatı Faydaları 

  • Cajun baharatı içerisinde bulunan karabiber, antioksidan, ateş düşürücü ve spazm giderici bir özelliğe sahiptir.
  • Amerikan Baharat Tüccarları Birliği'ne göre baharatın içinde bulunan sarımsak tozu, fesleğen ve karabiber Tüzün verdiği tadı verdiği için tuz yerine geçer.
  • Baharatlar bulunan kekik otu, tonik ve antiseptik özelliği ile bağışıklık sistemini güçlendirir. Akciğer iltihabı ve bronşit gibi hastalıkları gidermede etkilidir. 
  • Baharatta bulunan kırmızı biber, metabolizmanın daha hızlı çalışmasını sağlar. Kan dolaşımını da hızlandırır. Grip ve soğuk algınlığı gibi semptomları azaltır. 
  • Baharattaki kimyon ise hazımsızlık ve gaz sorunlarına iyi gelir. 

Cajun Baharatı Zararları

Her baharatta olduğu gibi cajun baharatı da fazla tüketilirse vücuda zarar verebilir. Baharatlı bulunan acı biber, karabiber ve pul biber gibi baharatlar metabolizmayı hızlandırır. Metabolizmanın hızlı olması ne kadar faydalı olsa da çok çalışması kan basıncını artırır ve kalbe zarar verir. 

Bazı baharatlar fazla kullanıldığı takdirde sindirim sistemini olumsuz etkileyebilirler. Baharatların fazla tüketilmesi halinde ishal, mide ağrısı, mide bulantısı gibi önemli sağlık sorunlara sebep olabilir. 

Cajun Baharatı Acı mı?

Hem tatlı hem kırmızı acı biber kullanıldığı için acılık oranı çok azdır.

Kajun Baharatı Nasıl Kullanılır?

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi cajun baharatının en çok yakıştığı ve en çok kullanıldığı yiyecek patatestir. Özellikle kızarmış patateslerde ve fırınlanmış patateslerde sık sık tercih edilir. Baharatın patateslere kolayca yapışması için baharatın içerisine zeytinyağı ilave etmeyi unutmayın.