Kajun Baharatı Nerelerde Kullanılır? Hangi Yemeklere Yakışır?

Cajun veya kajun baharatı olarak bilinen bu lezzet, son zamanlarda yemeklerde sıkça tercih edilen enfes kızartma soslarından biri haline geldi. Peki, kajun baharatı nerelerde kullanılır? Hangi yemeklere yakışır? Ağzınızın suyunu akıtacak bu bilgiler için makalemizi okumaya devam edin. 

Amerikan mutfağından dünyaya yayılan, son yıllarda bizim de sofralarımızı zenginleştiren kajun, salatalara ve soslara kattığı lezzetle damaklarda unutulmaz bir etki bırakıyor. Kajun, ülkemizde özellikle patates yemeklerinde de sıkça kullanıldığı ve tercih edildiği için patates baharatı olarak da biliniyor. 

Peki, genel olarak kajun baharatı nerelerde kullanılır? Yakından inceleyelim.

Kajun Baharatının Kullanıldığı Yemekler 

Az önce de bahsettiğimiz gibi ülkemizde kajun baharatı, patates yemeklerinde özellikle fırında veya kızarmış patateslerde sevilerek tüketiliyor. Patatesler dışında birçok yemeğe de lezzet katan kajun;

  • Kırmızı et yemeklerinde 
  • Sebze yemeklerinde 
  • Farklı sos tariflerinde 
  • Tavuk yemeklerinde
  • Salatalarda da kullanıldığında yemeklere enfes dokunuşlar yapıyor. 

Kırmızı eti pişirmeden önce kajun baharatıyla marine edip fırına verebilirsiniz. Fırında sebze yemeği pişirdiğinizde yine aynı şekilde sebzeleri marine edebilirsiniz. Hazırladığınız salatalara de serpebilir veya değişik sos tariflerinizde farklı dokunuşlar için kajun baharata yer verebilirsiniz. Yalnızca fırın yemeklerinizde değil, kızartma tariflerinizde de tercih edebilirsiniz.

Tamamen damak zevkinize özgü olarak kullanabileceğiniz kajun baharatı, sofralarınızı zenginleştirecek tariflerinize yakışan en farklı lezzetlerden biri. 

Kajun Baharatı Evde Yapılabilir Mi? 

Evet, kajun baharatını evde kendiniz de yapabilirsiniz. Sizler için hazırladığımız kajun baharatı tarifi ile leziz bir kajun baharatına sahip olabilirsiniz. 

İlk olarak malzemelerimizi sayalım: 

  • 1 yemek kaşığı kimyon
  • 2 yemek kaşığı kuru kekik
  • 2 yemek kaşığı taze çekilmiş karabiber
  • 1 yemek kaşığı kurutulmuş fesleğen 
  • 2 yemek kaşığı sarımsak sosu 
  • 1,5 çay kaşığı tuz 
  • 2 yemek kaşığı soğan tozu
  • 4 yemek kaşığı kırmızı toz biber
  • 2 çay kaşığı acı pul biber

Damak zevkinize veya yapacağınız miktara göre malzemeleri değiştirebilirsiniz. Örneğin acı yemekten hoşlanmıyorsanız pul biber eklemeyebilir, sarımsak sosu tadını arttırmak isterseniz bir kaşık daha sarımsak sosu ilave edebilirsiniz. 

Bütün bu malzemeleri bir kavanoz içerisine doldurarak kaşık yardımıyla karıştırın. İşte yapımı bu kadar basit! Eğer baharatınızın toz şeklinde olmasını isterseniz malzemeleri blenderdan geçirmelisiniz. 

Bu tarifte yer alan baharat çeşitleri ve yapımıyla uğraşmak istemezseniz direkt kajun baharatını en taze, en doğal haliyle İpek Yolu Baharat ’ tan temin edebilirsiniz.