Yemeklerinize Lezzetli Dokunuşlar: Baharat Çeşitleri

Baharat çeşitleri olmadan yemek olmaz diyenlerden misiniz? Yemeklerinize lezzetli son dokunuşları yapan baharatlar, hem kokusuyla hem de damakta bıraktığı tatla her zaman iştahımızı kabartmayı başarıyor. 

Baharatlar; bitkilerin tohum, kök veya yapraklarının farklı kısımlarının kuru veya taze olarak toz haline getirilmesiyle elde edilir. Hem yiyecek hem de içeceklere koku, lezzet ve aroma kazandırarak özgün bir tat oluşturmaya yarar. Her baharat çeşidinin kullanımı, damak tadına ve yörenin mutfak kültürüne göre değişiklik gösterir. Tabii ki yine de baharat seçmenin bazı incelikleri olduğunu belirtmek isteriz. 

Doğru Baharatı Seçin! 

Baharat seçiminde incelik olduğundan bahsettik. Şimdi bu konuyu biraz daha açalım. Baharatları günümüzde her yerde bulabilirsiniz. Online alışverişlerde, marketlerde, pazar yerlerinde… Pazar alanının ve rekabetin bu kadar yoğun olması, sağlıklı ve doğal baharatı nasıl seçeceğinize dair kafanızı karıştırıyor olabilir. 

Size tavsiyemiz baharat satın alırken bunlara dikkat edin

  • Paketlenen baharatlar hem kolaylık sunması hem de kolay ulaşılabilir olması sebebiyle tercih edebileceğiniz ürünler olabilir. Ancak baharatın doğru muhafaza edilmesi gerekir. Bu sebeple tazeliğini koruduğuna emin olduğunuz yerleri araştırmalısınız. 
  • Önerilere, müşteri yorumlarına ve referanslara mutlaka bakın. Baharattan ne olacak ki deyip geçmeyin, unutmayın yemeklerimize son dokunuşu yapan, küçük ama önemi büyük lezzetlerdir. 
  • Baharatın tazeliğini, kokusuna ve rengine bakarak anlayabilirsiniz. Taze baharatın rengi canlı ve parlak olur. Buram buram kokusunu alabilirsiniz. 
  • Sırf daha ucuz diye bilmediğiniz baharatları satın almanız sizin için sağlıklı olmaz. Piyasa değerinin altında olan baharatların doğallığı konusunda şüpheye düşebilirsiniz. 

Doğal, taptaze ve sağlıklı koşullarda muhafaza edilen baharat çeşitlerinin İpek Yolu Baharat ‘tan temin edebileceğinizi biliyor muydunuz?

Hangi Yemeğe Hangi Baharat?

Az önce de bahsettiğimiz gibi baharat kullanımı damak zevkine ve yöreye göre değişiklik gösterir. Kimi zaman acı baharatlar ön plandayken, kimi zaman biraz daha ferah, nane gibi baharatlar ön plandadır. Tabii ki hangi yemeğe hangi baharatın kullanılması gerektiği yalnızca öneriler ve deneme yanılmalarla ortaya çıkar.

Sizler için yaygın olarak sevilen, tercih edilen yemek ve baharat kullanımı ile ilgili tavsiyeleri derledik. 

Sebze Yemekleri ile Baharat Kullanımı 

Salata veya fırında sebze yemeği fark etmeksizin aklınıza gelebilecek her sebzede sevilerek tüketilen baharat çeşitleri genellikle:

  • Sarımsak tozu 
  • Kırmızıbiber
  • Karabiberdir.

Tabii ki her sebze yemeğine bu baharatlar ilave edilmez. Ancak dünya genelinde bu baharatları sebze yemeklerinin vazgeçilmezi olarak sayabiliriz.

Kırmızı Et ile Baharat Kullanımı 

Kırmızı eti marine ederken kullanılan soslar her zaman iştah kabartıcı olmuştur. Damak tadına göre farklılık gösteren bu sosların içeriklerinde genellikle:

  • Kuru kekik
  • Taze kekik
  • Karabiber
  • Kırmızıbiber 
  • Sarımsak tozu
  • Kimyon
  • Hardal tohumu
  • Zerdeçal kullanılıyor. 

Kırmızı et yemeğinde baharat ile etin uyumu incelikle ayarlanmalıdır. Bu sebeple baharatta aşırıya kaçmak yerine hafif koku ve lezzet katacak bir kıvam idealdir. Tabii ki etin nasıl pişirildiği de önemli. 

Deniz Ürünleri ile Baharat Kullanımı 

Haşlama, kızartma veya ızgara… Nasıl pişirilirse pişirilsin lezzetiyle büyüleyen deniz ürünlerinin en önemli kahramanlarından biri tabii ki baharat çeşitleri! 

Balık ve deniz ürünleriyle tüketilmekten geri durmayan baharatlar: 

  • Adaçayı
  • Safran
  • Kekik
  • Zencefil 
  • Defneyaprağı
  • Fesleğen 
  • Yenibahar 
  • Biberiye
  • Anason
  • Karabiber

Defneyaprağı ve kekik hem taze hem de kuru olarak kullanıma uygun olan baharat çeşitlerindendir. Eğer daha hafif lezzetlerden hoşlanıyorsanız ve acı yiyemiyorsanız karabiber yerine beyaz biberin de sıkça tercih edildiğini belirtelim. 

Nasıl, ne şekilde ve hangi öğünde yerseniz yiyin yemeklerinize sihirli dokunuşlar yaparak yeme keyfinizi ikiye katlamanız mümkün. 

Baharatları Dikkatli Muhafaza Edin 

O kadar sevdiğimiz ve övmekten geri durmadığımız çeşit çeşit baharat mutfak dolaplarınızda iyice saklamalısınız. Peki, yemeklerinizin kahramanı olan baharatlar nasıl saklanmalı? Kısaca bahsedelim. 

  • İlk olarak baharatları muhafaza etmek için ışık geçirmeyen seramik kaplara dökmelisiniz. Bu kapların kuru ve kapaklı olmasına dikkat edin. 
  • Baharat kaplarını, sıkıca hava almasını engelleyecek şekilde kapatın. 
  • Tazeliğini kaybetmemesi açısından nemli ortamda bulundurmayın. Örneğin yemeğe baharat ekleyeceğinizde tüm kabı tencerenin üzerinde tutmanız bile nemlenmesini sağlar. Kullanırken bunlara dikkat edin. 
  • Açıkta bıraktığınız baharatların ömrü en fazla bir senedir. Uzun süre kullanabilmeniz için güneş almayan, serin ve kuru bir yerde muhafaza edin. 
  • Eğer taze baharat satın aldıysanız öncesinde yıkayıp ayıklayın. Taze baharatları kilitli buzdolabı içerisinde, buzdolabında veya derin dondurucuda muhafaza edin. 

İpek Yolu Baharat, yemeklerinizde kullanabileceğiniz onlarca çeşit baharatı taptaze, doğal haliyle size sunar. Buram buram baharat kokusunun ve lezzetinin keyfine varmak için sipariş vermeyi unutmayın.