2023 Ramazan sofraları her zamanki gibi çeşitlerle dolu. Uzun süren pandemi döneminden sonra sevdiklerinizle birlikte keyifli iftar sofraları kurmanın tam zamanı… Çeşitli baharatlarla zenginleştirilmiş enfes yemeklerle arkadaşlarınız ve dostlarınıza unutamayacakları bir ziyafet çekebilirsiniz.
Oruç ayının vazgeçilmezi Ramazan pidesi her sene olduğu gibi bu sene de masadaki yerini korumaktadır. Bol susamlı yumuşacık lezzete kimse hayır diyemeyecek. Bir ay boyunca hem sıcacık ekmeğin hem de çıtır çıtır susamın tadını çıkaracaksınız.
Başlangıç olarak bol naneli, fesleğenli çorbalar ile gün boyunca yaşadığınız açlığı unutacak midenizin bayram etmesini sağlayacaksınız. Damak zevkinize göre çorbalarınızın içine kekik veya reyhan da ekleyebilirsiniz.
Et ve tavuk yemeklerinizin içerisine katacağınız farklı bulyonlar ve karışık baharatlar ile yemeklerinizin lezzetini katlayabilirsiniz. Bu sene farklı bir değişiklik yapmak isterseniz, kuş üzümlü pilavı tavsiye ederiz. Salatalarınızın içerisinde kullandığınız farklı baharatlar ile misafirlerinizi şaşırtabilir. Onlara unutamayacakları bir iftar yemeği deneyimi sunabilirsiniz.
2023’e özel yemek tariflerimiz ile Ramazan ayını hiç olmadığı kadar lezzetli geçirebilirsiniz. Hadi, tariflerimize bakalım.
2023 Ramazan Tarifleri
2023 Ramazan tariflerimizi sağlığınızı ve damak tadınızı düşünerek hazırladık. Dengeli bir menü hazırlayarak, her besin değerinden faydalanabilmenizi göz önünde bulundurduk. Ayrıca, kullandığımız baharatlar ile yemeklerimizin daha lezzetli ve yararlı olmasını sağladık.
Susamlı pideleriniz, kâğıt, kaleminiz hazırsa alternatif menümüzü sizinle paylaşıyoruz. Başlangıç olarak “Baharatlı Havuç Çorbası” tercihleriniz arasında olabilir. Ana yemek olarak “Körili Mantarlı Tavuk” misafirlerinize sunabileceğiniz lezzetler arasında yerini alabilir.
Karabiber, pul biber ve kuru nanenin efsane buluşması ile “Şıhıl Mahşi” adı verilen kabak dolması tarifini uygulayabilirsiniz. Bu tarif ile sebze yemeklerinin ne kadar lezzetli olabileceğini konuklarınıza ispatlayabilirsiniz. Ana yemeklerin yanına eşlikçi olarak Yedi baharatlı “Buhara Pilavı” yapabilirsiniz.
Meze olarak “Muskatlı Patates Humus” tarifini uygulayabilirsiniz. Ardından “Anasonlu Girit Kurabiyesi” ile iftar yemeğinizi sonlandırabilirsiniz.
Keyifli ve lezzetli yemekler yerken sağlığınıza dikkat etmeniz gerektiğini de unutmamanız gerekmektedir. Baharatların faydalı özelliklerinden yararlanarak bu dengeyi sağlayabilirsiniz. Ancak, yılın son Ramazan diyetlerine hep birlikte göz atalım.
2023 Ramazan Diyetleri
2023 Ramazan ayında en çok dikkat etmemiz gereken konu, kontrolsüz kilo almak ve vücut sağlığımızın dengesini kaybetmesini önlemektir. Beslenmemize son derece önem göstermemiz gerekmektedir. Su oranı yüksek besinler tüketilerek vücudun susuz kalmasını önlemelisiniz.
Ayrıca, iftar sofralarınızda et yemeği, sebze yemeği, çorba gibi öğünlerin besleyicilik değerleri ve oranları dengeli olmalıdır. Ayrıca, yemeklerinize kattığınız baharatlar, yağ yakıcı özelliğe sahip olmalıdır. Hatta iştah kapatıcı olmaları da sizin yararınıza olacaktır.
Böylece, uzun süreli açlığın üzerine birdenbire yemek yiyerek midenizde çeşitli rahatsızlıkların baş göstermesini engellemiş olursunuz. Gün sonunda kararında yemek yiyerek rahat bir Ramazan ayı geçirebilirsiniz.
Tüm yemeklerinizin, salatalarınızın hatta tatlılarınızın içerisine ekleyeceğiniz baharatlar ile sadece oruç ayında değil tüm yaşamınız boyunca sağlıklı bir hayatın kapılarını aralama imkânı yakalayabilirsiniz.
Baharatlar ile vücudunuzu rahat ettirecek sağlığınızı bozmayacak bir Ramazan ayı geçirmeniz mümkün müdür? Sorumuzun cevabı evet! O halde keyifli bir iftar yemeği yemenizi sağlayacak baharatların neler olduğunu hep birlikte inceleyelim.
2023 Ramazan Ayında Tüketilebilecek Baharatlar
2023 Ramazan ayı, herkesin huzur bulduğu, sevdikleriyle aynı sofranın etrafında toplandığı bir aydır. Ancak, yeme alışkanlıklarınızın bir anda değişmesi ile kısa süreli de olsa çeşitli sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına sebep olabilir.
Bunu engellemek için aşırı yağlı yiyeceklerden kaçınmanız ve dengeli beslenmeniz gerekmektedir. Tüm bunların yanında yemeklerinizi yaparken, içeriğine son derece dikkat etmelisiniz. Yiyeceklerinize mutlaka baharat eklemelisiniz. Bu baharatların, yaptığınız yemekler ile uyumlu olmasına ve faydalarına dikkat etmelisiniz.
Tercihinizi yağ yakan ve iştah kapatan baharatlardan yana kullanabilirsiniz. Yağ yakan baharatlara örnek vermek gerekirse; karabiber, zerdeçal, keten tohumu, tarçın, kinoa, zencefil, karanfil, acı pul biber çeşitlerini sıralayabiliriz.
İştah kesen baharatlara; zencefil, kimyon, nane, kekik, biberiye, nane ve yukarıda saydığımız baharatları örnek gösterebiliriz.
Belirttiğimiz ürünlerin birçoğunu mutfaklarımızda yaygın olarak kullanıyoruz. Ancak birkaçını salatalarımıza ya da çaylarımıza takviye olarak ilave edebiliriz. Böylece, yemek esnasında ve sonrasında vücut sağlığınızı korumayı başarabilirsiniz.
İpek Yolu Baharat ile 2023 Ramazan ayını sağlık ve afiyetle geçirebilirsiniz. Baharat ürünlerimiz hakkında daha fazla bilgi almak için İpek Yolu Baharat resmî web sitesi adresimizi ziyaret edebilirsiniz.