Lezzetli İftar Sofrası

İftar sofrası, Ramazan ayının en güzel unsurlarından biridir. 11 ayın sultanı olarak bilinen bu ayı, insanlar sofralarda bir araya gelebilmek için sabırsızlıkla bekliyor. Diğer akşam yemeklerinden farklı olarak Ramazan sofraları daha büyük bir özenle hazırlanıyor.

İftar sofralarında hazırlanan birbirinden farklı ve lezzetli yemekler, her iftarda bize görsel şölen yaşatıyor. Ayrıca, bu sofralarda yenen yemeklerin tadı damağımızda kalıyor. Et, sebze, baklagil ve salatalar ile donatılan Ramazan menülerinin dengeli ve sağlıklı olması da dikkat edilmesi gereken şeyler arasında yerini almaktadır.

Ramazan ayında gün içerisinde çok uzun süreler aç kalma durumu söz konusudur. İftar ile birlikte bu aç kalma süresi sonlanmaktadır. Eğer, burada dengeli beslenme sağlanmazsa, çeşitli hastalıklara davetiye çıkartılabilir. Bu nedenle, sofranızı kurarken her besinden faydalanacak şekilde dengeli bir menü hazırlamalısınız.

Özenle hazırladığınız yiyeceklerinizi sağlıklı beslenmenin bir parçası haline getirebilmek çok büyük önek taşımaktadır. Peki, bunu nasıl yapabilirsiniz? Gelin, bu sorunun cevabını hep birlikte inceleyelim.

Sağlıklı İftar Sofrası

İftar sofrası, Ramazan ayının olmazsa olmazıdır. Sevdiklerinizle bir arada olmanın aynı sofrada buluşmanın verdiği his paha biçilemezdir. Ancak, Ramazan sofrasında sağlıklı ve dengeli beslenmezsek istenmeyen sonuçlara sebebiyet verebilirsiniz. Bunların önüne geçebilmek için, önlem almanız gerekmektedir.

Yapılması gereken en önemli şeylerden biri Ramazan sofranızda az miktarlarda da olsa her şeyden bulundurmaktır. Menünüzde et, sebze yemekleri, baklagil ve salata bulunmalıdır. Böylece, aldığınız besinleri dengeleyerek, düzensiz beslenmeden kaynaklı rahatsızlıkları engelleme fırsatı yakalamış olursunuz.

Bu denge ve düzen her zaman korunmalıdır. Ancak, oruç ayında ekstra dikkat edilmelidir. Çünkü, uzun süre aç kaldıktan sonra birdenbire yemek yemek bazı rahatsızlıklara neden olmaktadır. Bir de dengesiz yemek rahatsızlıkların ortaya çıkma ihtimalini artırmakla birlikte başka hastalıklara da davetiye çıkaracaktır.

Bunları önleyebilmek için sağlıklı besinleri tamamlayıcılar ile destekleyebilirsiniz. Bu destekleyiciler, baharatlardır. Kendisi küçük faydası büyük baharatların nelere faydası olduğunu hep birlikte inceleyelim.

 

Baharatlarla Zenginleştirilmiş İftar Sofrası

İftar sofrası, Ramazan ayında gün sonunda oruçların açıldığı yerdir. Uzun saatler sonunda sizi yiyeceklerle buluşturan bu sofrada hangi yiyeceklerin yer aldığı son derece önemli bir konudur. Bu yüzden, menü oluştururken dikkatli ve özenli olunmalıdır. 

Dengeli bir beslenme programı yapılmalıdır. Protein, yağlar ve karbonhidratlar ihtiyaç doğrultusunda fazla aşırıya kaçmadan alınmalıdır. Ancak, bu beslenme şekli, Ramazan ayında sağlıklı beslenmek için yeterli değildir. Çeşitli baharatlar ve ek gıdalar ile desteklenmelidir. Bunu yapmak için yiyeceklerinizi baharatlarla zenginleştirebilirsiniz.

Ramazan ayında en çok ihtiyacınız olan şey sindirim sisteminizin düzenlenmesidir. Baharatlar aracılığıyla bunu gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca, bu küçük ürünler metabolizmanızı hızlandırarak Ramazan’da yeme düzensizliğinden kaynaklı kilo almanızı engellerler. 

Bütün gün aç kaldıktan sonra, gün sonunda birdenbire yemek yemeniz gaz ve hazımsızlık sorunlarına neden olabilir. Yemeklerinizde kullandığınız baharatlar sayesinde bu sorunların önüne geçebilirsiniz.

Küçük ve lezzetli tanecikler, bağışıklık sistemini güçlendirerek kalp sağlığına olumlu etki ederler. Baharatlar, tüm bu özellikleri ile Ramazan ayını rahat ve sağlıklı bir şekilde geçirmenizi sağlar.

Ramazan sofralarının nasıl olması gerektiğini anlattık. Hadi, bu anlattıklarımızın ışığında güzel bir sofra kurmaya çalışalım.

İftar Sofrası Hazırlanışı

İftar sofrası hazırlamak için gerekli ipuçlarını verdik. Bunlara göre sağlıklı bir iftar sonrasının nasıl olması gerektiğine hep birlikte göz atalım. Öncelikle, bildirmek isteriz ki birazdan yazacaklarımız sadece bir örnektir. Menünüzün içeriği damak zevkinize, bütçenize göre değişiklik göstermektedir.

Orucunuzu açmak için hurma veya su tercih edebilirsiniz. Ancak, suyu başlangıçta çok fazla içmemenizi tavsiye ederiz. Aç karnına çok fazla içilen su, midenizi rahatsız edecektir. Sonrasında çorba içerek midenizi yumuşatabilirsiniz. 

Ardından, et yemeklerini ve sebze yemeklerini tercih edebilirsiniz. İkisinin bir arada olmasını tavsiye ederiz. Çünkü, sadece bir çeşidini yemek sizi vücudunuza ağır gelerek sizi rahatsız edebilir. Bu yüzden, dengeli bir dağılım yapmaya özen göstermelisiniz.

Yemek esnasında, meze, salata gibi aperatiflerden yararlanabilirsiniz. Hafif, lezzetli ve doyurucu olan bu çeşitler, aşırıya kaçmamanızı sağlar. Yemekten en az bir saat sonra tatlı veya meyve yiyebilirsiniz. Ancak, özellikle tatlıyı çok fazla yememeniz gerekmektedir. 

Sağlıklı Ramazan menüsü hazırlarken, sadece yemeklere değil yemeklerde kullandığınız baharatlara da dikkat etmelisiniz. İştah kapatan baharat türleri ile ölçüsüz yemenin önüne geçebilirsiniz. Ramazan ayı içerisinde yaşadığınız mide sorunlarına çözüm bulabilirsiniz.

İpek Yolu Baharat ile sağlıklı ve lezzetli bir iftar sofrası kurabilirsiniz. Yemeklerinizde doğal ve taze baharatlar kullanmak istiyorsanız tercihinizi İpek Yol Baharat ’tan yana kullanabilirsiniz. Ürünlerimiz hakkında detaylı bilgi almak için resmî web sitesi adresimizi ziyaret edebilirsiniz.