Baharat isimleri, son zamanlarda dünya mutfağına duyduğumuz ilginin de atması sayesinde daha fazla bilinir olmuştur. Mutfaklarımızda yer edinen baharatların yanı sıra aşina olmadığımız baharat çeşitlerini de tanımaya çalışıyoruz.
Ancak, her ne kadar uğraşsak da hepsini bilmemiz tabii ki de mümkün değil. Dünyada yetişen birçok baharat türü bulunmaktadır. Hepsinin de farklı özellikleri, kendisini diğer türlerden ayıran tarafları bulunmaktadır. Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğunda tüm baharat çeşitleri hakkında bilgi sahibi olmamız imkânsıza yakındır.
Buna rağmen, öğrendiklerimiz ile yeni lezzet yolculuklarına çıkabilir, farklı deneyimler yaşayabiliriz. Bunu yapabilmek için, iyi bir araştırmacı olmamız gerekmektedir. Ayrıca, yeniliklere açık olarak farklı tatlar denememekten çekinmemeliyiz.
Öğrenme sürecine yumuşak bir başlangıç yapmak için her zaman evlerimizde bulundurduğumuz ve hemen hemen her yemekte kullandığımız baharatlardan başlayabiliriz. Böylece, hakkında yüzeysel bilgi sahibi olduğumuz ürünleri her yönüyle tanımış oluruz. Doğru bildiğimiz yanlışları da öğrenerek uygun kullanım şekillerini öğrenme imkânı yakalarız.
Hazırsanız, çok iyi tanıdığımızı düşündüğümüz baharatların özellikleri hakkında bilgi edinelim.
Mutfağınızda Bulunan Baharat İsimleri
Baharat isimleri deyince aklımıza hemen hemen tüm yemeklerde kullandığımız dört beş baharat gelmektedir. Klasikleşen bu baharat türleri artık yiyeceklerimizin vazgeçilmezleri haline gelmiştir. Mutfaklarımızın başrol oyuncularını hep birlikte tanıyalım.
Karabiber
Karabiber; Asya, Hindistan ve Endonezya’da yetişmesine rağmen mutfağımızda en çok kullandığımız baharatlardan bir tanesidir. İştah açıcı ve sindirimi kolaylaştırıcı özelliği bulunmaktadır. Turşularda da tane olarak kullanılmaktadır.
Kırmızı Pul Biber
Dünyanın pek çok ülkesinde yetişen bu baharat türü sık tercih ettiklerimiz arasındadır. Geleneksel mutfağımızın eşsiz lezzeti olan bu ürün her tür yemekte tüketilmektedir.
Kimyon
Orta Doğu ve Hindistan’da yetişen bu baharat türü, Anadolu’nun yemek kültüründe önemli bir yer tutmaktadır. Taneli haliyle fırın yemeklerinde kullanılan kimyon, toz haliyle tüm yemek türlerinde kullanılabilir. Kimyon, en sıradan yemek tarifinin bile tadını bambaşka boyutlara çıkarabilmektedir.
Nane
Aroması ve enfes kokusuyla büyüleyen nane, yemeklerimizin vazgeçilmez baharatları arasında yerini almaktadır. Yoğurtla çok güzel bir uyum yakalayabilir. Tavuk balık gibi özen isteyen tariflerde kullanılan nane aynı zamanda tam bir şifacıdır.
Mutfağımızdaki baharatları incelediğimize göre sıra dünya mutfakları arasında yer alan baharat türlerini tanıyalım.
Dünya Mutfağında Yer Alan Baharat İsimleri
Baharat isimleri olarak sayabileceğimiz liste git gide artmaktadır. Dünya mutfağından pek çok baharat türü yeni yeni hayatımıza girmiştir. Ancak, yemeklerimize o kadar çok lezzet katmıştır ki hepsi birer klasik olmaya adaydır.
Dünyanın çeşitli yerlerinden ülkemize kadar gelen baharatları hep birlikte tanıyalım.
Köri
Son zamanlarda adını sık sık duyduğumuz bir baharat türüdür. En popüler olduğu yer Hindistan’dır. Bu baharat çeşidi; kişniş, kimyon, zerdeçal, rezene, acı kırmızıbiber, karabiber, kakule, tarçın, yenibahar, zencefil, kereviz tohumu, çemen, Hint cevizi, kuru nane, hardal tohumu, susam, safran ve haşhaş tohumunun karışımından meydana gelmektedir.
Kakule
Zencefil ailesinden gelen bu baharat türü Tropik ve İskandinav ülkelerinin mutfaklarında yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Arap ülkelerinde ise tat vermesi için kahvelere eklenir. Vanilya ve safrandan sonra en pahalı baharatlar arasında yerini almaktadır. Solumun yollarını, sindirim sistemini ve beyni rahatlatıcı etkisi bulunmaktadır.
Safran
Safran; Arap, Orta Asya, Avrupa, Hint, İran ve Fas kültürlerinde yaygın olarak kullanılır. İran ve Azerbaycan mutfaklarında önemli bir yer tutmaktadır.
Dünya mutfaklarından kültürümüze uzanan önemli baharatlardan bazılarını tanımış olduk. Şimdi ise kullanım amacına göre adlandırılan baharatları tanıyalım.
Karışık Baharat İsimleri
Baharat isimleri arasında en akılda kalıcı kategori karışık baharat türleri olabilir. Genellikle, kullanım amacına göre isimlendirilirler. Ancak, başka alanlarda da tüketildikleri görülmektedir. Örnek vermek gerekirse; patates baharatı, ağırlıklı olarak patates yemeklerinde kullanılsa da fırında pişen hemen hemen her tür yemekte kullanılabilmektedir.
Karışık çeşitlerine birkaç örnek vererek konuyu daha iyi anlayalım.
5 Türlü Baharat
Karabiber, kimyon, tarçın, kişniş ve yenibahar olmak üzere 5 adet baharatın birleşiminden meydana gelmektedir. Yemeklerinizin çok daha lezzetli olmasını sağlayan bu tat, et türü yemeklerde ve dolmalarda daha çok kullanılır.
Pizza Baharatı
Pizza baharatı, acı kırmızı biber, kekik, kırmızı pul biber, fesleğen, sarımsak tozu ve tuz ile birlikte yapılmaktadır. Pizzanın yanı sıra çorba ve makarna soslarında kullanılması tavsiye edilir.
Zeytin Baharatı
Nane, kekik, biberiye, fesleğen ve pul biberin bir araya getirilmesiyle oluşur. Ancak, isteğimize göre farklı baharatlar da ekleyebiliriz. Siyah veya yeşil zeytinle birlikte kullanabilirsiniz. Sağlığınıza son derece faydalıdır.
İpek Yolu Baharat ile yemeklerin tadı tuzu baharatları keşfedin. Baharat isimleri hakkında detaylı bilgi almak için resmî web sitesi adresimizi ziyaret edebilirsiniz.